Uitdagingen

De uitdagingen

De uitdagingen bij de behandeling van klompvoet zijn gebaseerd op observaties en ervaringen van de medewerkers van het HAHA-project. Dit project wordt in Burundi uitgevoerd, waar zowel de economische omstandigheden als het gebrek aan medische middelen en kennis de behandeling bemoeilijken. Hieronder een overzicht van de geïdentificeerde uitdagingen.

Complexiteit van klompvoet

Complexiteit van klompvoet 

Volgens de HAHA-medewerkers is de behandeling sterk afhankelijk van de unieke situatie van elk kind en zijn gezin. De complexiteit wordt verder vergroot door factoren zoals bijkomende medische problemen, armoede, slechte voeding, onhygiënische leefomstandigheden, gebrek aan ouderlijke zorg, en een gebrek aan kennis. Specifieke gevallen, zoals van Akimana, die ondanks 23 behandelingen en twee operaties geen volledige genezing heeft ervaren, illustreren hoe moeilijk het is om op elke individuele situatie in te spelen.

Onvoorspelbare reacties

Variërende reacties van kinderen op de behandelingen

HAHA benadrukt dat elk kind anders reageert op behandelingen. Sommige kinderen met zware complicaties ondervonden, zijn voorbeelden die laten zien dat de lichamelijke reacties onvoorspelbaar zijn en dat sommige kinderen complexe trajecten doorlopen voordat er verbetering zichtbaar is.

Gemiste afspraken

Gemiste of vertraagde afspraken

Door armoede, ziekte, en vermoeidheid zijn ouders vaak niet in staat om consistent naar afspraken te komen. Voor illustratie uit data van het project in 2023 blijkt dat van de 598 behandelingen 37 afspraken vertraagd zijn uitgevoerd, soms met vertragingen tot wel drie weken. Sommige ouders gaven aan dat zij simpelweg niet de middelen hadden om terug te keren voor opvolgbehandelingen, wat het succes van het behandeltraject ernstig kan beperken.

Hygiëne

Hygiëne-uitdagingen tijdens het behandelproces

Medewerkers uit Burundi hebben ook geconstateerd dat hygiënevoorschriften niet altijd strikt worden nageleefd, wat het risico op complicaties vergroot. Omdat hygiëne essentieel is voor het succes van de Ponseti-methode en het voorkomen van infecties, vormen gebrekkige hygiënische omstandigheden een serieuze belemmering voor effectieve behandeling.

Armoede

Verlate start van behandeling 

Hoewel ouders in Burundi na de geboorte worden geadviseerd om zo snel mogelijk met de Ponseti-methode te starten, blijkt uit projectgegevens van 2023 dat sommige ouders de behandeling pas maanden na de geboorte beginnen. De redenen zijn vaak schaamte, vooral bij jonge moeders, lange reisafstanden naar een orthopeed, armoede, en gebrek aan kennis over de aandoening. 

Aanpak

Ondanks deze uitdagingen blijven HAHA-medewerkers zich met vastberadenheid inzetten om de behandeling van klompvoet toegankelijker en effectiever te maken in het projectland. Door nauwe samenwerking met ouders en het verstrekken van voorlichting en emotionele ondersteuning hopen zij de impact van deze uitdagingen te verminderen en de resultaten van de behandelingen te verbeteren.

Veelvoorkomende been- en voethandicaps in ons projectgebied

In ons projectgebied hebben we te maken met verschillende been- en voethandicaps, die zowel genetisch als door omgevingsfactoren worden veroorzaakt.

Alle genoemde handicaps kunnen leiden tot ernstige beenlengteverschillen en misvormingen, waarvoor chirurgische correctie, orthopedische behandeling en soms prothesen nodig zijn.  Het werk dat gedaan wordt dankzij Nederlandse fondsen is van onschatbare waarde. Deze fondsen helpen ons om de meest kwetsbare mensen, hoop en een betere toekomst te bieden. Daarom willen we onze dank uitspreken aan iedereen die bijdraagt aan dit belangrijke werk.