Giriwanyu werkt er hard aan om de principes van kinderrechten te integreren in hun projecten, zodat kinderen met handicaps en hun gezinnen de ondersteuning en kansen krijgen die zij verdienen. Dit streven is niet alleen gericht op het naleven van de SDG's, maar ook op het vervullen van Gods verlangen voor de zorg en bescherming van kinderen. Door bij te dragen aan de SDG's bevordert Giriwanyu een rechtvaardigere en inclusievere samenleving voor iedereen, wat in lijn is met de bijbelse roeping om voor de zwakken en kwetsbaren te zorgen. Zoals staat geschreven in Psalm 82:3-4: “Doe recht aan de zwakken en de wezen; rechtvaardigt de verdrukte en de arme. Bevrijdt de zwakken en de behoeftigen; redt hen uit de hand van de goddelozen.”

Rol van ouders en familieleden

In dit project is er ook spraak van het anbieden van praktische tips voor ouders over hoe zij hun kinderen kunnen ondersteunen in hun dagelijkse leven, zoals bij het volgen van medische behandelingen en het creëren van een positieve leeromgeving thuis. Informatie over het belang van spiritualiteit en gemeenschap in het leven van hun kinderen, met aanbevelingen voor betrokkenheid bij lokale culturele of religieuze activiteiten.

De rol van de Community en de Kerk

Veel kinderen met beenhandicaps in vluchtelingenkampen leven in erbarmelijke omstandigheden, met beperkte toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en sociale diensten. Armoede, onveiligheid en het gebrek aan adequate ondersteuning zijn belangrijke factoren die hun situatie verergeren. De kerk kan een krachtige stem zijn in het bepleiten van de rechten van kinderen met handicaps. Door beleidsmakers te informeren over hun behoeften, kunnen zij bijdragen aan veranderingen in de wetgeving en sociale voorzieningen.

Rol van professionals

De samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en schoolleiders is essentieel voor het creëren van een holistische benadering van de zorg voor kinderen met handicaps. Door hun unieke rollen en verantwoordelijkheden kunnen zij samen de gezondheid, ontwikkeling en welzijn van deze kinderen verbeteren. Giriwanyu erkent het belang van deze professionals en streeft ernaar hen te ondersteunen met training en middelen, zodat zij effectiever kunnen bijdragen aan het leven van kinderen met handicaps.

Doel

Stichting Giriwanyu streeft met deze activiteiten naar betere toegang tot gezondheidszorg voor kinderen met een beenhandicap in Burundi en Rwanda.

Kinderen met klompvoeten, 0-4 jaar

Klompvoetbehandeling

Gezondheidszorg voor kinderen onder de 5 jaar met klompvoet. Project 2025 richt zich op 80 kinderen in Gitega (CNAR), 150 in Gatagara, en 100 in St Kizito. Nazorg voor 112 kinderen vanuit vorige projecten, tot maximaal 4 jaar.

 

Gehandicapten tussen 5 en 18 jaar

Ondersteuning voor kinderen van 5 tot 18 jaar met gecompliceerde klompvoet of andere beenhandicaps

  1. Gratis advies door orthopedische specialisten; doorverwijzing naar ziekenhuizen voor verdere specialistische behandeling.
  2. Advies over geschikte loopmiddelen en hulpmiddelen.
  3. Extra financiële steun voor medische kosten voor kinderen in vluchtelingenkampen, met jaarlijkse selectie van maximaal 12 kinderen voor orthopedische operaties.

Capaciteitenversterking medische personeel

Training voor verpleegkundigen:

  • Cursus over klompvoetbehandeling, met de Ponseti-methode.
  • Informatie-uitbreiding over andere beenhandicaps.

Steun aan gezinnen met een gehandicapt kind

Gezinnen met een kind of lid met een handicap hebben recht op diverse vormen van ondersteuning en assistentie, zoals vastgesteld in het Verdrag voor Personen met een Handicap.

Basiszorgverzekering

Bijdrage aan Basis Gezondheidsverzekering

In gezinnen met een kind met een handicap, zoals klompvoet, is de financiële druk vaak aanzienlijk. Een van de belangrijkste gevolgen van deze situatie is dat de kosten toenemen terwijl het inkomen afneemt. Dit gebeurt vaak omdat de moeder (of een andere verzorger) de zorg voor het kind op zich neemt, wat betekent dat ze minder of helemaal niet kan werken. Giriwanyu begrijpt deze uitdagingen en biedt ondersteuning aan deze gezinnen door bij te dragen aan een basis gezondheidsverzekering. 

Toegankelijke zorg

Vervoersondersteuning voor ouders

Door vervoersondersteuning aan te bieden, helpt Giriwanyu ouders om hun kinderen naar elke afspraak te brengen. Dit vermindert het risico op gemiste afspraken, wat cruciaal is voor het succes van de Ponseti-behandeling.

Door hen van veilig en betrouwbaar vervoer te voorzien, zorgt Giriwanyu ervoor dat deze kinderen niet alleen hun zorgafspraken kunnen bijwonen, maar ook regelmatige schoolgang mogelijk blijft. Dit helpt ook om vroegtijdige schooluitval te voorkomen, omdat sommige kinderen met een handicap zonder vervoer niet naar school kunnen. 

Financiële zelfstandigheid

Ondersteuning van Financiële Zelfstandigheid - Investeringen in Geiten of Kippen

In veel gezinnen met een kind met een handicap is de financiële druk enorm, vooral door de verhoogde uitgaven en het verminderde inkomen. Giriwanyu begrijpt dat het cruciaal is om deze gezinnen niet alleen tijdelijk te ondersteunen, maar ook om hen te helpen financieel zelfstandig te worden. Daarom hebben we het initiatief genomen om 50 zorgvuldig geselecteerde families te voorzien van geiten of kippen als een vorm van investeringskapitaal.

Doel onderwijs

Met dit project wil Giriwanyu onderwijs voor kinderen met een handicap gratis, veilig en toegankelijk maken.

Schoolspullen

Schoolspullen voor kwetsbare kinderen

Giriwanyu zorgt voor schoolspullen voor kinderen die het hardst hulp nodig hebben. Dit jaar gaat het om 105 kinderen in Gatagara, 52 kinderen in Kigali, en 25 kinderen in de vluchtelingenkampen Mahama en Karusi in Burundi. Zo kunnen deze kinderen zonder zorgen naar school gaan.

hygiëne en mobiliteit

Betere hygiëne en mobiliteit op school:

Een vrijwilliger van HAHA helpt in Gatagara een jaar lang bij hygiëne en mobiliteit. Ook op de school St. Kizito in Bujumbura en in Gatagara zorgen we voor spullen zoals maandverband, rolstoelen en luiers. Dit zorgt voor een veilige en schone school voor alle kinderen.

Spiritualiteit

Mentale en spirituele gezondheid en sociale activiteiten:

Giriwanyu wil dat kinderen met een handicap zich goed voelen en erbij horen. Daarom organiseren we sport, dans, zang en kerkbezoeken. We geloven dat dit helpt bij hun welzijn en dat de Bijbel inspiratie biedt, zoals in: Lukas 7:22Boodschap van hoop voor Johannes de Doper: Jezus zegt tegen de volgelingen van Johannes: “Blinden zien, lammen lopen, melaatsen worden gereinigd, doven horen, doden worden opgewekt.” Dit onderstreept dat Jezus kwam om iedereen, ook mensen met beperkingen, te helpen.

 

Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

Kinderen, jongeren en
volwassenen moeten weten wat er in het Kinderrechtenverdrag
staat. 

Doel van onze projecten:

De maatschappelijke positie van gehandicapten verbeteren

De negatieve beeldvorming heeft verstrekkende consequenties voor de maatschappelijke positie van gehandicapten:

  1. Geen toegankelijkheid van het onderwijs: voor 90% in Afrika (Unesco). De gehandicapten worden van school geweigerd, omdat hun ouders er het nut niet van inzien, of omdat de (speciale) school domweg te ver weg of te duur is
  2. geen toegang tot gezondheidszorg en onderwijs,
  3. discriminatie en uitsluiting

Kortom: Disability, uitsluiting en armoede vormen zo een vicieuze cirkel.

Wij nemen hier klompvoet behandeling als onze kernactiviteit

De behandeling van een klompvoet verloopt volgens de Ponseti-methode. De Ponseti-behandeling bestaat uit vier stappen die nauwkeurig en zorgvuldig volgens een vast protocol moeten worden uitgevoerd. De kinderorthopeed blijft gedurende de hele behandeling verantwoordelijk.  De kinderorthopeed verandert de positie van de voet steeds een heel klein beetje. Elke 4 tot 7 dagen krijgt je kindje in het HAHA-centrum een nieuw gipsverband, waarbij het onderbeen en de voet steeds meer in de juiste positie komen. Gemiddeld zijn zes van deze opvolgende gipscorrecties voldoende. Voordat dit verband is aangebracht, maakt de kinderorthopeed onder plaatselijke verdoving een sneetje in de achillespees. Na het laatste gipsverband krijgt je kindje een voet-abductie brace die de voeten in de juiste positie houdt. De eerste 3 maanden draagt je kind deze brace dag en nacht. Daarna alleen nog tijdens het slapen ’s nachts en overdag (ongeveer 14 uur per etmaal). Deze brace wordt gedragen tot de vierde verjaardag. Doordat je kind groeit, zal het geregeld nieuwe brace-schoentjes krijgen; deze bestelt HAHA-centrum speciaal voor jouw kind. Dit is een voet-abductie brace. Deze brace houdt de benen en voeten van het kind in de juiste positie. Ook als slechts 1 voet een klompvoet is, wordt de brace voor beide benen en voeten gemaakt.

 

Bewustwording en voorlichtingsactiviteiten 2025

Behandeling Ponseti methode en andere chirurgische interventies

Onderwijs voor alle kinderen: gratis, veilig en toegankelijk

Financiële steun aan gezinnen met gehandicapt kind.